Klimmen of duiken?

Het versterkte broeikaseffect verstoort onze planeet grondig. Deze boodschap is stilaan doorgedrongen, er dreigt zelfs gewenning op te treden na de zoveelste klimaatconferentie. "We moeten in Cancun een stevig resultaat boeken waarmee we een stap voorwaarts zetten in de strijd tegen global warming. Anders kan de problematiek onbelangrijk worden in de ogen van de wereld", zegt EU-onderhandelaar, Runge-Metzer.

Voor de onverbeterlijke ontkenners van de klimaatverandering is er een ander argument: binnen ongeveer 40 jaar zal de olie nagenoeg op zijn (zie de teller 'oil depletion' op de wereldklok) en de peak-oil grafiekjes verderop.

Doemdenken of doen alsof er niets aan de hand is, is niet de beste optie voor de toekomst. Door bewust en zuinig om te springen met energie, door te ervaren dat elk nadeel ook een voordeel is, door flexibel en creatief te leren denken, bereidt de school de leerlingen voor op een toekomst die er hoe dan ook anders zal uitzien.

Er zijn twee manieren om naar de oliecrisis te kijken.Als bergbeklimmer hebben we de top van het olieverbruik bereikt, vanaf nu kan het alleen nog maar bergaf gaan.


Of je kunt de grafiek omdraaien. Na een duik in de vijver merkten we dat de olie toch niet zo verkwikkend was, het was donker op de bodem, er was geen lucht, de olie was taai en kleverig zoals veel zeedieren in de Golf van Mexico hebben gemerkt. Gelukkig zwemmen we naar de oppervlakte het zonlicht tegemoet.
We hebben het over hetzelfde, maar de boodschap klinkt nu hoopvol en inspirerend.
De volgende opdracht gaat over sensibiliseren en wordt 15 oktober gepubliceerd.