Het “Inzoomen op Energie” team 5EM van VIA Tienen

Ook in onze school is de energiekost een zeer belangrijke factor. Toch stellen wij vast dat de temperatuur in de lokalen dikwijls te hoog is.
Daarom hebben wij een onderzoek gedaan van de verwarmingsinstallatie en de temperaturen in verschillende klaslokalen.




Daarvoor hebben we dataloggers in verschillende klaslokalen op verschillende verdiepingen van ons gebouw geplaatst. Daarnaast ook een logger om de temperatuur van het water in de radiatorkring en een registratie van de buitentemperatuur.
Door deze temperaturen te vergelijken kunnen we uitmaken of de gemeten temperatuur in de klaslokalen wordt beïnvloed door warmte van het zonlicht.

Waarneming:

Op de grafieken kunnen we zien dat de temperatuur in de klaslokalen doorgaans te hoog is, zowel overdag als ’s nachts. Er blijft warm water door de radiatoren circuleren zodat de lokalen in het gebouw bijna niet afkoelen tot vb 15°C. De vertrektemperatuur van het water zou dus nog verlaagd moeten worden of de pompen op de kringen gewoon stilleggen door een tijdschakeling. De temperatuur in de klaslokalen wordt zeker beïnvloed door de warmte van de zon en soms ook door ramen en deuren die openstaan. Wij denken dat er zeker verbeteringen kunnen aangebracht worden aan de regeling en sturing van het verwarmingssysteem van dit gebouw.

Metingen Dikketruiendag 16 februari 2011:

Op de grafieken van de loggers kunnen we zien dat de gemeten temperaturen 2 a 3 graden lager waren dan op een gewone lesdag. In het verbruik van aardgas voor de verwarming betekende dat een besparing van bijna 10%.